iDNES.cz / TV program


nahrávám

Cesty víry

  • 5. 7. 2019, 4:30

Dokument
skryté titulky, High Definition

Režie: M. Rozbrojová


10 %

Klášterní speciality. Dokument. Návrat současných řeholních komunit k pradávným receptům, které ukrývaly klášterní knihovny a archivy.

Návrat současných řeholních komunit k pradávným receptům, které ukrývaly klášterní knihovny a archivy. Režie M. Rozbrojová Řeholníci v klášterech se museli odedávna postarat nejen sami o sebe, ale také o nemocné, žebráky anebo procházející poutníky. Proto se v komunitách kladl velký důraz na soběstačnost při pěstování i výrobě potravin. Touha navázat na tradici, vrátit do opuštěných a zdevastovaných prostorů život, ale také přivydělat si, vedla i některé současné řády a řehole k tomu, aby obnovily například výrobu piva, bylinných likérů, sirupů a dalších klášterních specialit. Dnes už si málokdo uvědomuje, které recepty mají svůj původ právě v klášterních kuchyních. Za všechny uveďme například piškoty. Suchý sladký koláček se hodil na dlouhé cesty, na které se často mniši vydávali, protože se nekazil. A nelze nevzpomenout ani bylinné kapky a balzámy, které vyléčily všechny neduhy a jejichž složení si kláštery dodnes pečlivě střeží. Každý recept má svou historii a mnohé jsou opředeny legendami. Například postní pivo, které papež Inocenc X. v 17. století mnichům povolil, protože se cestou do Itálie zkazilo a jemu pak přišlo tak odporné, že považoval jeho pití za velký sebezápor. Vařit ho začali nedávno premonstráti v Želivském klášteře, kde pro tyto účely obnovili prastarý pivovar. Kromě klasického piva tady vaří i specialitku, pivo s příměsí puškvorce a pelyňku. Příslovím "Nejen chlebem živ je člověk" se zase řídí olomoucká kavárna Ode, kterou provozují sestry františkánky. Kromě estonských specialit nabízejí také potravu pro duši v podobě knihovny s duchovní a filozofickou literaturou a potravu pro ducha v místní kapli. Kavárnu si sestry otevřely jako službu lidem, zároveň z výdělků spolufinancují Papežská misijní díla. Podle prastarých receptů, ale v moderním hávu, se vyrábí bylinné likéry, marmelády a sirupy v benediktýnské Klášterní oficíně. Základ tvoří původní recepty, které bratři našli v rajhradské klášterní knihovně.

Přidat do mého TV programu

Přidat všechny díly seriálu

Další díly

Ukázat všechny další díly

Odvysílané díly

Ukázat všechny další díly

Hlavní zprávy

Nemocnice Na Bulovce. (27.3.2020)
Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl potrat zdravé ženě ve čtvrtém měsíci těhotenství v důsledku...  celý článek

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily. Firma...
Xiaomi na kolech v prodeji. Čínský výrobce telefonů už nabízí svůj elektrovůz

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily. Firma v Číně zahajuje příjem objednávek na svůj sedan SU7, který v pondělí představila...  celý článek

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně...
Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné činnosti. Dívka, která studuje práva, to v Praze řekla...  celý článek

TV program na celý týden: ČT1, ČT2, Nova, Prima, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Cool, Prima Love, Prima ZOOM, Barrandov

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1998–2024 MAFRA, a. s. a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s. zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s. se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.