Show Jana Krause

22. 5. 2024, 21:40

Zábava
stereo vysílání, High Definition

Hodnocení

Pořad nemá žádné hodnocení.

V dalším dílu Show Jana Krause se představí osobnosti Amfory – Jiřina Bohdalová, Stanislav Hložek, Zdeněk Merta, Petr Salava a Roman Skamene, šéfkuchař a návrhář Pavel Berky a chovatelka naháčů Renata Horová. Rekordní díl v počtu hostů – 7 osob a 4 psi. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show (50 min)

Dejte pozor! Nastupuje Amfora! Dnešní talkshow totiž doslova opanují jako první hosté některé osobnosti legendárního hvězdného fotbalového týmu: Jiřina Bohdalová, Stanislav Hložek, Zdenek Merta, Petr Salava a Roman Skamene. A to se jedná jen o reprezentativní výběr, neboť za dobu její existence za ni už hrálo kolem čtyř set hráčů, doplňuje zakladatel Amfory, diskžokej a producent Petr Salava. Fotbalový klub AMFORA (AMatérské FOtbalové RArity) vzniknul v roce 1974 a každoročně sehraje až 10 charitativních utkání doma i ve světě. „Kambodžu jsem zorganizovala já,“ připomíná herečka Jiřina Bohdalová, jinak čestná výkopářka klubu, jeden z bezmála sedmi set padesáti zápasů, které Amfora odehrála, a jednu ze 35 zemí, které navštívila. Do Kambodži se dostali přímo přes králova syna, který studoval v Praze a byl velkým hereččiným obdivovatelem. V zemi se jim pak dostalo náležité pocty a přijetí jako oficiální státní návštěvy s audiencí u samotného krále. „Bylo mi devatenáct, když jsem založil Amforu,“ vzpomíná Petr Salava na to, jak před padesáti lety objížděl Prahu a hledal své první hráče. „Naštěstí jsem na ten svůj první zápas uspěl, přijel Franta Ringo Čech, Jirka Schelinger a další, a každý přivedl svého kamaráda. Takže se to postupně nabalovalo.“ Protože má však všechno svůj vyměřený čas, letos 28. září odehraje Amfora ve Vrbičanech na Kladensku svůj poslední zápas. „A začneme nanovo,“ odlehčuje situaci Jiřina Bohdalová. „To je strašná představa,“ oponuje Roman Skamene. „V začátku jsme jezdívali v počtu maximálně třináct čtrnáct. Dneska už jezdíme na zápasy v počtu minimálně dvacet hráčů, tři čestní výkopáři a vozíme si i rozhodčího, protože je velmi těžké při našem věkovém průměru najít soupeře,“ popisuje dále Salava a upozorňuje, že v klubu hraje řada hráčů, kteří už dávno překročili sedmdesátku. „Poslední země, třicátá pátá, ze které jsme se před pár dny vrátili, byla Malta,“ doplňuje statistiku prezident Amfory. A protože má fenomenální paměť, dokáže bez zaváhání velice přesně říct, kdy do klubu, který hráč nastoupil. Stanislav Hložek a Zdeněk Merta kupříkladu v květnu roku 1987. „Já jsem hrál první zápas proti Itálii,“ říká muzikant Zdeněk Merta. „Hráli jsme na Bohemce v dolíčku, kde bylo úplně plno.“ „Sedmnáct tisíc diváků,“ dodává Petra Salava. Jako dalšího hosta přivítáme módního návrháře a současně šéfkuchaře, Pavla Berkyho. „Studoval jsem střední uměleckou školu v Trenčíně a potom UMPRUM v Praze,“ vysvětluje sympatický umělec, který se od mládí profesně věnuje módě. Zejména pak dámské módě na špičkové úrovni. Svoji tvorbu prezentoval na nejprestižnějších módních přehlídkách po celém světě a jeho modely si našly oblibu u mnoha velice známých žen. Jeho módní kousky tak můžeme opakovaně vidět například na první dámě. V posledních letech se Pavel věnuje také vaření. Kulinářskému umění propadl natolik, že se zúčastnil televizní kuchařské soutěže, píše kuchařky a dokonce vyučuje. Svému hostiteli přinesl jako malou pozornost domácí chléb a vlastnoručně vyrobené máslo. „Teď to mám tak padesát na padesát, vaření a módu,“ říká Pavel, „ale módou jsem začínal a stále se jí věnuju.“ Přestože se narodil na Slovensku, trvale žije v Praze, kde bedlivě sleduje vývoj v restauratérství. „Mám pocit, že se otevírá strašně moc podniků, které se tváří velmi luxusně, ale přitom se stále zapomíná na to podstatné – že stačí málo, ale kvalitních surovin, a vytvořit z toho hodnotné jídlo. Není potřeba vymýšlet nějaké zbytečné složitosti.“ Ostatně jednoduchost a kvalitu preferuje i ve své módní tvorbě, kde klade důraz především na originální střihová řešení a kvalitní materiály. Rád balancuje na pomezí luxusní módy a street wear. Jaké volnočasové oblečení by Pavel doporučil svému hostiteli? „Plátěné kalhoty vypadají vždycky dobře,“ myslí si a dodává, že v pánské módě nedochází k žádným zásadním inovacím. Na závěr se potěšíme s ušlechtilými bezsrstými plemeny psů, o kterých se více dozvíme od jejich chovatelky Renaty Horové. „Jsou to celkem tři plemena,“ představuje členy své čtyřčlenné psí smečky, která ji doprovází. „To je Kiwi, mexický naháč, střední velikost, jehož kůže na dotek připomíná hrošíka nebo to ovoce kiwi,“ dodává. „Je to unikát, protože v téhle velikosti se jich v České republice příliš mnoho nevyskytuje. Tak jsme se rozhodli, že vám ho tady ukážeme. Pak jsem přivedla dvě fenky amerického bezsrstého teriéra, Tao a Sofie. A konečně fenečku čínského chocholatého psa.“ Všechna bezsrstá plemena se zjednodušeně lidově nazývají naháči. „V zimě se musí oblékat, v létě to není potřeba,“ upřesňuje chovatelka. A protože tématem dnešní talkshow už jednou byla móda, vrátíme se k ní i v souvislosti s těmito zajímavými psy. Paní Renata totiž s sebou přinesla celý arzenál oblečení, které má pro své psy v zásobě. „Každé z těch plemen je svým chováním trochu jiné. Americký bezsrstý teriér má povahu teriéra, je to sportovní pejsek, trochu svéráz. Je dobře motivovatelný, takže pro svého pána udělá leccos,“ říká Renata Horová, profesí architekta. „Od vysoké školy se věnuju funerální architektuře a potřebovala jsem vyvážit tu smutnou část života něčím, co je veskrze veselé, a to pejskové jsou.“ Jak náročná je péče o naháče? Jak došlo k tomu, že tato plemena nemají srst? A jak si Jan Kraus pochutná na sušeném hovězím? To a mnohem více se dozvíme v dalším premiérovém dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause na Primě!

Další díly

Odvysílané díly

Kultura a televize