Anthropoid

25. 5. 2024, 20:00

Film VB/ČR/Fr. (2016)
skryté titulky, duální vysílání, High Definition

Režie:
Hrají: C. Murphy, J. Dornan, T. Jones, A. Geislerová, Ch. Le Bonová, H. Lloyd, P. Řezníček, V. Neužil, J. Šimek, R. Zach, D. Bothe

Hodnocení

Pořad nemá žádné hodnocení.

Válečné drama VB/ČR/Fr. (2016). Akce má krycí jméno. Strhující filmové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha, provedeného v květnu 1942 v Praze československými parašutisty Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem. (116 min)

Obergruppenführer SS a generál policie Reinhard Heydrich, po Hitlerovi a Himmlerovi třetí nejmocnější muž nacistické Třetí říše, hlavní strůjce holokaustu a krutý vládce Protektorátu Čechy a Morava, zemřel 4. června 1942 v Praze na následky atentátu, který na něj 27. května provedli českoslovenští parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš, vyslaní zpět do okupované vlasti exilovou vládou v Londýně. Tolik strohá historická fakta. Za nimi se ovšem skrývá dramatický příběh o odvaze, zradě, oběti a nutnosti zvolit si svou stranu bojiště v boji se zlem. Příběh, který se po patnácti letech pečlivých rešerší a příprav rozhodl natočit v česko-britsko-francouzské koprodukci anglický režisér Sean Ellis (byl také spoluautorem scénáře a hlavním kameramanem snímku). Jeho film, vzdávající hold československým parašutistům a jejich spolupracovníkům z řad domácího odboje, se v klíčových aspektech drží doložených historických skutečností a v jejich rámci kreslí úsporné, ale silné lidské drama. Operaci s krycím jménem Anthropoid sledujeme od výsadku v exilu žijících československých vojáků Josefa Gabčíka a Jana Kubiše, přes přípravy a provedení samotného atentátu, až po tragický a patřičně akční konec v chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, obklíčeném nacisty. Do hlavních rolí Ellis obsadil hvězdy světového formátu Cilliana Murphyho a Jamieho Dornana, po jejichž boku se objevuje řada českých herců a hereček. Film se natáčel v Praze, ve Středočeském kraji a ve filmových studiích na Barrandově. Jako hlavní historický poradce působil u filmu Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu. Českým koproducentem filmu byl David Ondříček.

Kultura a televize