Folklorika
- 4. 11. 2024, 4:20
Zábava (2016)
skryté titulky, High Definition
Povidlová historie. Vaření povidel jako rituální společenská událost, jež se stala součástí lidové tradice a kultury. Připravili T. Netočný a K. Řezníčková
Výroba povidel – to bývala kdysi na moravském venkově významná událost, při níž se scházely celé rodiny i sousedé z okolních chalup. V některých oblastech patřila povidla mezi základní potraviny a jejich příprava bývala rituálem podobně jako draní peří, zabijačka nebo třeba pálení kořalky. Nejen slivovice, ale také povidla se stala "švestkovým folklorem". Rozdíl v současném vnímání pálenky a povidel je však značný. Zatímco pálení slivovice je masově rozšířenou záležitostí, tradiční přípravě povidel se lidé v Čechách, na Moravě a ve Slezsku věnují už jen sporadicky.
Další díly
- 2. 11. 2024, 2:40 Folklorika
Odvysílané díly
- 21. 10. 2024, 4:25 Folklorika
- 20. 10. 2024, 3:30 Folklorika
- 19. 10. 2024, 2:45 Folklorika
- 6. 10. 2024, 3:05 Folklorika
- 23. 9. 2024, 3:40 Folklorika
- 22. 9. 2024, 3:05 Folklorika
- 21. 9. 2024, 2:55 Folklorika
Hlavní zprávy
ODS ztratila touhu vyhrávat, to nikdy nemůže dopadnout dobře, říká Kuba
O potenciálním nástupci Petra Fialy, o vládě a o tom, proč někdy působí až neuvěřitelně komicky. Jihočeský hejtman Martin Kuba v rozhovoru pro MF DNES hovořil... celý článek
Jezdí rychle, neslyšíte je. Lidé si stěžují na jednokolkaře, hrozí jim zákaz
Malého chlapce srazila na jaře na náměstí Svobody v historickém centru Brna třiadvacetiletá kurýrka na elektrické jednokolce. Jindy stejně starou jezdkyni... celý článek
Japonský brouk se stává novým obyvatelem evropských zahrad. Sežere všechno
Japonský brouk, známý také jako listokaz japonský, je druh hmyzu, který se v posledních letech začal objevovat nejen v USA, ale i v Evropě. Přišel z Japonska,... celý článek